Integrated Voice Therapy Training Workshops
Οι τεχνικές Integrated Voice Therapy είναι η σύγχρονη εξέλιξη της φωνοθεραπευτικής μεθόδου “Voicecraft,”© της Alison Bagnall, μέθοδος η οποία αναπτύχθηκε τη δεκαετία 1980-90, ως αποτέλεσμα επιστημονικών ερευνών στους τομείς της ανατομίας, φυσιολογίας, φυσικής ακουστικής και της μηχανικής λειτουργίας του φωνητικού μηχανισμού. Ενσωματώνοντας πολυετή κλινική εμπειρία και εκσυγχρονίζοντας της βασικές τεχνικές “Voicecraft”© με εξελίξεις από τις επιστήμες της Σωματικής Ψυχοθεραπείας, της Ψυχολογίας, της Νευρολαρυγγολογίας, της Κινησιολογίας, της Φυσιοθεραπείας και το Ψυχόδραμα, ανέπτυξα την εκπαίδευση Φωνοθεραπευτών σε μία απόλυτα πρωτοποριακή και ολοκληρωμένη βιωματική εκπαίδευση.


Στόχος των σεμιναρίων Integrated Voice Therapy Training είναι η εκπαίδευση πτυχιούχων Λογοθεραπευτών στις αρχές εφαρμοσμένων τεχνικών Φωνοθεραπείας. Η βασική εκπαίδευση εξελίσσεται σε 3 επίπεδα συν 1 ακόμα Advanced σεμινάριο. Τα σεμινάρια έχουν απόλυτο βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα κλινικής εφαρμογής των τεχνικών σε σύντομο χρόνο.
Η προσέγγιση Integrated Voice Therapy θεωρεί τη φωνή ως έκφραση της συνέργειας του τρίπτυχου Νους-Σώμα-Συναίσθημα και τη δυσφωνική φωνή ως αποτέλεσμα μιας ανισσοροπίας αυτής της λεπτής συνέργειας. Συνεπώς, η προσέγγιση στην αποκατάσταση της φωνής ενσωματώνει αυτά τα τρία επίπεδα ταυτόχρονα, προκειμένου ο σύνθετος χαρακτήρας κάθε δυσφωνίας να αντιμετωπισθεί συνολικά.
Αυτή η θεώρηση των δυσφωνικών δυσκολιών δίνει μία άλλη προοπτική στην διαχείρηση της φωνής και των δυσκολιών της. Το άτομο δεν αντιμετωπίζεται σαν κάποιος που έχει κάνει «κακή χρήση» φωνής και συνεπώς «φταίει» για τη δημιουργία της δυσφωνίας του. Το άτομο καλείται να συμμετάσχει στην ανίχνευση και διατήρηση της ισορροπίας της φωνής που κάποτε είχε, αλλά έχασε για διάφορους λόγους. Έτσι, η προσέγγιση στην αποκατάσταση της φωνής δεν αποσκοπεί στην τελειοποίηση της παραγωγής φωνής αλλά στην επαναφορά της υγιούς λειτουργίας. Θεωρεί πως ο καθένας μας μπορεί, αν θέλει, να βελτιώσει τις φωνητικές του δεξιότητες και να αποκτήσει μεγαλύτερη φωνητική αντοχή, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε κάθε φωνητική πρόκληση.
Οι τεχνικές που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων μπορούν να εφαρμοστούν από τον καθένα που αναζητά να κατανοήσει και να ελέγξει το φωνητικό του μηχανισμό. Στο θεραπευτικό πλαίσιο, μπορούν να εφαρμοστούν σε άτομα με διαταραχές φωνής από διάφορες οργανικές λειτουργικές δυσκολίες του λαρυγγικού μηχανισμού, όπως πχ. οίδημα, όζους, πολύποδες, πάρεση / παράλυση φωνητικών χορδών, ασυμμετρία κίνησης, φωνητική κόπωση, δυσκολία προβολής της φωνής ή ανεπαρκή ένταση. Οι ίδιες τεχνικές εφαρμόζονται και σε άλλες διαταραχές όπως στοματοκινητικές διαταραχές, διαταραχές ροής, δυσαρθρίες, δυσκολίες ρινικότητας (από σχιστίες, βαρηκοϊα, λειτουργική υπερρινικότητα) και ορισμένα νευρολογικά προβλήματα (π.χ. Νόσο Πάρκινσον, κλπ.).